De aanpak van het coronavirus in 2020 lijkt op hoe men in de middeleeuwen heeft geprobeerd de pestepidemie te beteugelen. Ze begrijpen in de middeleeuwen al dat – om een verspreiding tegen te gaan – het cruciaal is om snel te handelen. Zo worden steden praktisch afgesloten (lock-down), en komt er een verbod op de invoer van goederen. Ook op het gebied van hygiëne worden maatregelen genomen. Net als nu.

Miljoenen levens


De pest – ook wel ‘De Zwarte Dood’ genoemd – steekt in de veertiende eeuw de kop op. De ziekte verspreid zich van Azië via Italië naar Europa en zal in de eeuwen daarna miljoenen levens eisen. Dit verwoestende effect heeft als gevolg dat de hele Europese samenleving ontregeld wordt. Evenementen worden uitgesteld. Daarnaast zijn inwoners van Europa bang om te reizen, want je kan tenslotte terecht komen in een gebied waar de pest nog volop huishoud. Historici schrijven de snelle verspreiding van de pest toe aan de ontstane handel en internationale contacten. De handel tussen verschillende steden komt dan ook stil te liggen. Vreemdelingen – waaronder handelaren – zijn niet meer welkom. Steden blijken bijzonder vatbaar voor de pest, aangezien de stedelingen dicht op elkaar wonen en hierdoor ook vatbaarder zijn voor ziektes.

Wat weten we van de grootste pestepidemie uit de Europese geschiedenis? Hieronder een samenvatting. – Bron: Geschiedenis Vandaag

#MIDDELEEUWEN #PANDEMIE #EUROPA

De Zwarte Dood

Samenstelling & ontwerp: Sander Schinkel

Meer Historgraphic: